De parochie Saints Pierre en Paul de Mutwanga is gesticht in 1947. De missionarissen van de Assumptionisten van Augustinus hebben deze parochie geëvangeliseerd tot aan 1994. Vandaag de dag waken de priesters diocesane over de parochie.
De Christenen van Mutwanga hebben verschillende paters gekend, waaronder Pater Damien die verscheidene jaren (30 jaar) bij hen is geweest. Zijn gezicht en zijn naam zijn gegraveerd in de herinnering van zijn gelovigen. Hij moest Mutwanga verlaten vanwege zijn gezondheid.
De Christenen hebben het gezondheidscentrum gewijd aan Pater Damien omdat hij lange tijd bij hen is geweest en hij een speciale aandacht had voor de zieken. Hij aarzelde nooit om gehoor te geven aan het verzoek van een zieke om hem te zalven.
Gezien de gezondheidsproblemen in Mukando en haar omgeving heeft het hoofd geneeskunde ingestemd met de opening van een gezondheidspost en daarvoor heeft een weldoener een semi permanent huis ter beschikking gesteld aan de bevolking. Het is reeds in gebruik. Door eenmalig een toelage toe te kennen kan het MCZ de gezondheidspost opbouwen.
Met dit project kan de gezondheid toegankelijk gemaakt worden voor de bevolking en kan gestreden worden tegen de risico’s die betrekking hebben op de grote afstand die zieken moeten afleggen.
1. Probleem
Het dorp Mukando maakt deel uit van het gezondheidsgebied van Nzenga. Het centrum ligt afgelegen van Mukando. Met andere woorden, de bevolking legt een afstand van 8 kilometer af om het te bereiken en 6 kilometer om het Algemeen Verwijsziekenhuis te bereiken.
Die afstanden in ogenschouw genomen, is de zorg niet toegankelijk voor deze bevolking die 8.753 inwoners telt. De zieken leggen deze afstanden af en arriveren al vermoeid op de plaats van de zorg, met het risico dat ze op straat neervallen als de ziekte te bedreigend is.
De gezondheidscentra van Nzenga beschikken niet allemaal over een pleisterplaats voor karavanen / vreemdelingen. Zo weten de zwangere vrouwen niet of ze afhankelijk zijn van hun familie of dat ze zich kunnen verlaten op de verpleegsters. Zij wachten tot de weeën beginnen voordat ze naar het ziekenhuis gaan. Sommigen sterven. Dit probleem doet zich sterk voor bij de moeders die in de hoge bergen van Ruwenzori wonen.
2. Doel van het project
Het verbeteren van de gezondheid van de bevolking.
Doelstellingen:
– Verminderen of uitsluiten van het risico voor zwangere vrouwen door een ziekenhuis / gezondheidspost tot hun beschikking te stellen waar ze zullen worden gevolgd ten tijde van de CPN en zullen kunnen profiteren van een gezondheidsopleiding.
– De zorg toegankelijk maken voor de bevolking. Het centrum dat is gesitueerd in het midden van twee grote voorsteden bespaart de zieken vermoeidheid die betrekking heeft op de grote afstand die ze af moeten leggen om het Algemeen Verwijsziekenhuis te bereiken of het gezondheidscentrum.
– Het zo goed mogelijk vermijden van sterfte van moeder en kind door zwangere vrouwen onder behandeling te stellen van gekwalificeerde verpleegsters. Hierdoor kan de zieke op tijd worden overgebracht.
– De strijd tegen zelfmedicatie die het risico van verslaving inhoudt, want de zieke wordt niet meer gevolgd door een verpleegster.
Het verstevigen van de gemeenschapszin: het aanmoedigen van de zwangere vrouwen om de CPN te doen en het aanmoedigen van de bevolking om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, om condooms te gebruiken tegen aids, cholera, maar ook om zich te laten verzorgen op de gezondheidspost.
3. Organisatie van de werken
Er bestaat een bouwcommissie waarvan de leden uit alle lagen van de bevolking komen. De lokale leiders zijn leden. De commissie verzamelt stenen en het rivierzand en moedigt de bevolking aan voor het transport en de bijdragen in natura en in baar geld (cash).
4. Het onderhouden van het project
De verdeling van de opbrengsten volgens de begrotingsposten voorziet een deel van het functioneren van het centrum, daarin is het onderhoud van de gebouwen apart inbegrepen. Bovendien hebben de lokale leiders al een veld gevonden om te bebouwen voor de bevolking. De oogsten worden op een keer verkocht en de opbrengsten dienen ook voor het onderhoud van het gebouw.
Hoe nobel de doelen ook zijn, de bevolking is er niet toe in staat om dit plan helemaal zelf te realiseren. Zodoende richten zij zich tot hulporganisaties voor geldelijke steun.
Bouw van een technische werkplaats in Kirumba
Deze werkplaats kan gebruikt worden om te lassen en timmerwerkzaamheden te verrichten voor de ontwikkeling ten gunste van de bevolking van Kirumba, Kayna, Mighobwe en Luofu, slachtoffers van de oorlog, in het katholieke bisdom Butembo – Beni, katholieke parochie in Kasando in het gebied Lubero. Filiaal van de ontwikkelingswerkplaats in Butsiri-Kikubo (A.DE.BU)
Globale doel dat wordt beoogd door het project:
Dit project heeft als algemeen doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de bevolking die slachtoffer is geweest van de oorlog. Er zal worden geprobeerd betere levensomstandigheden te creëren in een gebied dat heeft geleden onder een oorlogssituatie.
Er zal worden getracht weer nieuwe activiteiten in te voeren, zoals: Las- en timmerwerkzaamheden voor het sociaal-economisch welzijn en de ontwikkeling van technische vaardigheden van de lokale bevolking.
Specifieke doel van het project:
– Na voltooiing van het project weten de families in Kirumba, Kayna, Mighobwe, Luofu en mensen van elders makkelijk de technische werkplaats te bereiken;
– Kinderen en volwassenen die zijn ontheemd door de oorlog, alsmede de lokale bevolking zullen de technische werkplaats gaan gebruiken voor hun werk.
Het project zal worden uitgevoerd door de zielenherder van de parochie van Kasando de eerwaarde Pater Henri Schilder. Hij zal ook optreden als beleidsadviseur.
Als toezichthouder zal door de katholieke parochie van Kasando een controlecommissie worden aangesteld.