M.O.V
De M.O.V. heeft een aantal projecten van de Stichting Pater Klaas Schilder financieel ondersteund. Hieronder volgt een overzicht van de projecten.
In 2006 was de opbrengst van de Vastenactie in Volendam voor de Stichting Pater Klaas Schilder. Cordaid heeft daar bovenop nog € 25.000 geschonken. Dit werd besteed aan de volgende projecten:
1. Uitbreiding boerderij Zusters Compagnie de Marie Notre Dame
Dit betrof de aankoop van een nieuwe molen plus de installatie ervan in Kyondo. Deze molen wordt o.a. gebruikt voor het maken van mais, soja en cassave meel. De molen is aangekocht in Italië en getransporteerd naar de Congo.
2. Lokale ontwikkelingsprojecten diocees Butembo-Beni
De molen in Kipuli had zo spoedig mogelijk onderhoud nodig; o.a. de motor-as moest nagekeken worden;
– De aardverschuivingen langs de waterkant moesten opgelost worden;
– De Union des Assiociations de développement de Kipuli (L’U.A.de Kipuli) ontvangt vaak mensen uit verschillende regio’s. Vanwege de oorlog nemen vele mensen de toevlucht tot Kipuli. Om opvang mogelijk te maken is voor deze mensen een opvanghuis gebouwd.
In 2008 was de opbrengst van de Vastenaktie voor de Stichting Pater Klaas Schilder. Cordaid heeft de opbrengst aangevuld tot een bedrag van € 34.098. Waarvoor wij hen hartelijk dank.
Het geld is besteed aan drie projecten: Plan O.S.U.K.A. 2005, de bouw van een gezonheidscentrum “Pater Damien” in Mukando, Mutwanga en de bouw van een technische werkplaats in Kirumba.
 
Plan O.S.U.K.A. 2005
Dit project bestaat uit de bouw van een gezondheidspost van elf zalen, drie toiletruimtes en twee badkamers. Daarnaast vijf kamers en twee toiletruimtes voor een centrum voor een beroepsopleiding.
Het project heeft als algemeen doel een verbetering van de gezondheid van weeskinderen, kinderen in moeilijke omstandigheden (E.S.P.D.) en kinderen zonder toezicht (E.N.A.) en enkele armen in het bijzonder en de rest van de bevolking in het algemeen. Een en ander onder begeleiding van het comité van het Weeshuis Shirika la Umoja de Kayna, afgekort O.S.U.K.A. Daarnaast het bouwen van een centrum voor een beroepsopleiding om bij te dragen aan de strijd tegen armoede en de ledigheid in het bestaan van de armen.
Problematiek en verantwoording van het project
L’O.S.U.K.A. (weeshuis Shirika la Umoja de Kayna) kent bij zijn ondersteuning aan de weeskinderen van de E.S.P.D. (kinderen in bijzonder moeilijke omstandigheden) en de E.N.A. (kinderen zonder toezicht) veel problemen.
De weeskinderen van de E.S.P.D. en de E.N.A zijn vaak ziek en worden gratis verzorgd voor rekening van O.S.U.K.A. in verschillende gezondheidsstructuren waar ze niet altijd goed worden opgevangen. Bijvoorbeeld in 2005 heeft O.S.U.K.A. 161 E.N.A. en E.S.P.D. weeskinderen gratis verzorgd in het M.S.F./ France- Kayna. Deze situatie heeft tot gevolg gehad dat O.S.U.K.A., na officiële goedkeuring, een gezondheidspost is gaan bouwen die nog niet is afgebouwd vanwege een gebrek aan geld. Het moet een stenen gebouw worden dat een mensenleven lang meegaat waar de weeskinderen van het E.S.P.D. en de E.N.A gratis en onder goede omstandigheden kunnen worden verzorgd maar ook andere personen die moeten betalen voor de zorgverlening. Ook zijn E.S.P.D. en E.N.A. weeskinderen die ouder zijn dan de schoolgaande leeftijd (negen jaar) op zichzelf aangewezen wat hun opleiding betreft.
In 2005 heeft O.S.U.K.A. 331 weeskinderen onder zijn hoede, waarvan 220 kinderen niet naar school zijn geweest en ook geen beroepsopleiding hebben gevolgd. Daarom stelt O.S.U.K.A. haar financiële partner dit scholingscentrum voor waar deze mensen kunnen worden gevormd en opgeleid waardoor ze hun leven weer in eigen handen kunnen nemen.
 
De bouw van een gezondheidscentrum “Pater Damien” in Mukando, Mutwanga
De parochie Saints Pierre en Paul de Mutwanga is gesticht in 1947. De missionarissen van de Assumptionisten van Augustinus hebben deze parochie geëvangeliseerd tot aan 1994. Vandaag de dag waken de priesters diocesane over de parochie.
De Christenen van Mutwanga hebben verschillende paters gekend, waaronder Pater Damien die verscheidene jaren (30 jaar) bij hen is geweest. Zijn gezicht en zijn naam zijn gegraveerd in de herinnering van zijn gelovigen. Hij moest Mutwanga verlaten vanwege zijn gezondheid.
De Christenen hebben het gezondheidscentrum gewijd aan Pater Damien omdat hij lange tijd bij hen is geweest en hij een speciale aandacht had voor de zieken. Hij aarzelde nooit om gehoor te geven aan het verzoek van een zieke om hem te zalven.
Gezien de gezondheidsproblemen in Mukando en haar omgeving heeft het hoofd geneeskunde ingestemd met de opening van een gezondheidspost en daarvoor heeft een weldoener een semi permanent huis ter beschikking gesteld aan de bevolking. Het is reeds in gebruik. Door eenmalig een toelage toe te kennen kan het MCZ de gezondheidspost opbouwen.
Met dit project kan de gezondheid toegankelijk gemaakt worden voor de bevolking en kan gestreden worden tegen de risico’s die betrekking hebben op de grote afstand die zieken moeten afleggen.
1.    Probleem
Het dorp Mukando maakt deel uit van het gezondheidsgebied van Nzenga. Het centrum ligt afgelegen van Mukando. Met andere woorden, de bevolking legt een afstand van 8 kilometer af om het te bereiken en 6 kilometer om het Algemeen Verwijsziekenhuis te bereiken.
Die afstanden in ogenschouw genomen, is de zorg niet toegankelijk voor deze bevolking die 8.753 inwoners telt. De zieken leggen deze afstanden af en arriveren al vermoeid op de plaats van de zorg, met het risico dat ze op straat neervallen als de ziekte te bedreigend is.
De gezondheidscentra van Nzenga beschikken niet allemaal over een pleisterplaats voor karavanen / vreemdelingen. Zo weten de zwangere vrouwen niet of ze afhankelijk zijn van hun familie of dat ze zich kunnen verlaten op de verpleegsters. Zij wachten tot de weeën beginnen voordat ze naar het ziekenhuis gaan. Sommigen sterven. Dit probleem doet zich sterk voor bij de moeders die in de hoge bergen van Ruwenzori wonen.
2.    Doel van het project
Het verbeteren van de gezondheid van de bevolking.
Doelstellingen:
–   Verminderen of uitsluiten van het risico voor zwangere vrouwen door een ziekenhuis / gezondheidspost tot hun beschikking te stellen waar ze zullen worden gevolgd ten tijde van de CPN en zullen kunnen profiteren van een gezondheidsopleiding.
–   De zorg toegankelijk maken voor de bevolking. Het centrum dat is gesitueerd in het midden van twee grote voorsteden bespaart de zieken vermoeidheid die betrekking heeft op de grote afstand die ze af moeten leggen om het Algemeen Verwijsziekenhuis te bereiken of het gezondheidscentrum.
–   Het zo goed mogelijk vermijden van sterfte van moeder en kind door zwangere vrouwen onder behandeling te stellen van gekwalificeerde verpleegsters. Hierdoor kan de zieke op tijd worden overgebracht.
–   De strijd tegen zelfmedicatie die het risico van verslaving inhoudt, want de zieke wordt niet meer gevolgd door een verpleegster.
 
Het verstevigen van de gemeenschapszin: het aanmoedigen van de zwangere vrouwen om de CPN te doen en het aanmoedigen van de bevolking om voorbehoedsmiddelen te gebruiken, om condooms te gebruiken tegen aids, cholera, maar ook om zich te laten verzorgen op de gezondheidspost.
 
3.    Organisatie van de werken
Er bestaat een bouwcommissie waarvan de leden uit alle lagen van de bevolking komen. De lokale leiders zijn leden. De commissie verzamelt stenen en het rivierzand en moedigt de bevolking aan voor het transport en de bijdragen in natura en in baar geld (cash).
4.    Het onderhouden van het project
De verdeling van de opbrengsten volgens de begrotingsposten voorziet een deel van het functioneren van het centrum, daarin is het onderhoud van de gebouwen apart inbegrepen. Bovendien hebben de lokale leiders al een veld gevonden om te bebouwen voor de bevolking. De oogsten worden op een keer verkocht en de opbrengsten dienen ook voor het onderhoud van het gebouw.
Hoe nobel de doelen ook zijn, de bevolking is er niet toe in staat om dit plan helemaal zelf te realiseren. Zodoende richten zij zich tot hulporganisaties voor geldelijke steun.

Bouw van een technische werkplaats in Kirumba
Deze werkplaats kan gebruikt worden om te lassen en timmerwerkzaamheden te verrichten voor de ontwikkeling ten gunste van de bevolking van Kirumba, Kayna, Mighobwe en Luofu, slachtoffers van de oorlog, in het katholieke bisdom Butembo – Beni, katholieke parochie in Kasando in het gebied Lubero. Filiaal van de ontwikkelingswerkplaats in Butsiri-Kikubo (A.DE.BU)
Globale doel dat wordt beoogd door het project:
Dit project heeft als algemeen doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de bevolking die slachtoffer is geweest van de oorlog. Er zal worden geprobeerd betere levensomstandigheden te creëren in een gebied dat heeft geleden onder een oorlogssituatie.
Er zal worden getracht weer nieuwe activiteiten in te voeren, zoals: Las- en timmerwerkzaamheden voor het sociaal-economisch welzijn en de ontwikkeling van technische vaardigheden van de lokale bevolking.
Specifieke doel van het project:
–     Na voltooiing van het project weten de families in Kirumba, Kayna, Mighobwe, Luofu en mensen van elders makkelijk de technische werkplaats te bereiken;
–     Kinderen en volwassenen die zijn ontheemd door de oorlog, alsmede de lokale bevolking zullen de technische werkplaats gaan gebruiken voor hun werk.
Het project zal worden uitgevoerd door de zielenherder van de parochie van Kasando de eerwaarde Pater Henri Schilder. Hij zal ook optreden als beleidsadviseur.
Als toezichthouder zal door de katholieke parochie van Kasando een controlecommissie worden aangesteld.

In 2015 was de opbrengst van de Vastenaktie voor de Stichting Pater Klaas Schilder. Cordaid heeft nog een aanvulling gedaan naast de opbrengst van de Vastenaktie, zodat de Stichting in totaal een bedrag van € 45.000,00 heeft mogen ontvangen. De Stichting is de Vastenaktie en Cordaid ontzettend dankbaar, want hiermee kunnen twee mooie projecten gerealiseerd worden. 

Bijstand aan sociaal kwetsbare personen, ontheemden en oorlogsslachtoffers in KASANDO, KIRUMBA, KAYNA steden

Met dit project kan er hulp worden verleend door het bouwen van hutten met ijzer-bladen (daken) voor 120 sociaal kwetsbare personen, ontheemden en oorlogsslachtoffers uit de plaatsen Kasando, Kirumba en Kayna in Butembo-Beni bisdom, in de provincie Noord-Kivu in het oostelijke deel van de Democratische Republiek Congo.

Dit betreft met name geboren geestelijk gehandicapten, achtergelaten weduwen en weeskinderen, dakloze personen waarvan hun huis in brand is gestoken tijdens de oorlog en oude mensen die niets meer kunnen. Deze mensen worden niet geholpen door de overheid en daarom is de rol van de kerk van cruciaal belang door het geven van morele steun en het vragen van materiële bijstand.

Deze mensen leven vaak in huisjes van stokken en zeildoek en huisjes van klei met rieten daken. Met deze bijdrage kunnen de huisjes gerestaureerd worden en de daken worden voorzien van ijzeren golfplaten. De leefomstandigheden kunnen hierdoor sterk worden verbeterd.

Voltooiing van het dak van de kerk in de sector Katero, de katholieke parochie van Kasando

De rol van de kerk is van cruciaal belang om bij te dragen aan de vrede in de rampgebieden waar christenen hun dorp hebben verlaten om hun toevlucht te zoeken in de grote steden. Door het voltooien van het dak van de Kerk in de sector Katero, kan aan de mensen een rustpunt geboden worden beschermd tegen de zon, stortregens en wind.

De Congolese bevolking in dit deel van het land heeft al veel te lijden gehad. Deze situatie van oorlog verergert de armoede. De staat heeft zijn beperkingen en zwakke punten getoond bij het beveiligen van het grondgebied en het herstel van het welzijn van de bevolking. Alleen de kerk geeft deze mensen nog hoop.

Middels dit project kan de kerk de gelovigen een fatsoenlijke plaats van verering bieden.